Marijin muž, rimsko-njemački car i češki kralj Žigmund Luksemburški, naprosto je morao reagirati. Dvorske igre i diplomatsko nadmudrivanje trajale su mjesecima, sve dok iz Novigrada nije stigla vijest da je regentica Elizabeta zadavljena pred očima svoje kćeri, tada sedamnaestogodišnje kraljice Marije.

***

Krčki knez Ivan V., kojega su svi zvali jednostavno Anž, stajao je ispred svog šatora promatrajući odlazak novigradskih pregovarača. Nakon tri mjeseca opsade njegov suparnik Ivan Paližnski nije više bio onako bahat i samouvjeren. Mletačke galije usidrene na ulazu u zaljev osujetile su mogućnost bijega lakim i brzim brodovima. Iz uskog zaljeva teško da bi odjednom izašla više od dva broda, a dočekale bi ih mreže od lanaca i kiša zapaljivih strijela. S kopnene strane proboj bi bio nemoguć. Anžova vojska, pojačana s nekoliko četa oklopljenih kraljevskih kopljanika i strijelaca, bila je brojčano nadmoćna. Nisu izveli niti jedan juriš na zidine Novigrada niti su pokazivali takve namjere. Utaborili su se na sigurnoj udaljenosti i u potpunosti odsjekli svaku odstupnicu. Svi glasnici koje je Ivan Paližnski otpremio bosanskom kralju Stjepanu Tvrtku u Jajce uhvaćeni su i ubijeni. Znao je to po odsječenim glavama koje su istaknute na prilaznom putu. Nakon dva i pol mjeseca čekanja postalo mu je jasno da mu nitko od urotnika neće doći u pomoć. Sam je morao odlučiti o sudbini svoje obitelji i svojih podanika i za njihovu sigurnost platiti što je moguće manju cijenu.

Kad su pregovarači prošli gradska vrata, Anž se okrenuo prema svojoj ženi i upitno podigao obrve. Kneginja Ana, zajedno s nekoliko sluškinja, došla je na njegov poziv brodom s Krka prije nekoliko dana kako bi prihvatila kraljicu Mariju. Bilo je sasvim primjereno da kraljici nakon dugotrajnog zatočeništva pri ruci bude žena.

- Prihvatit će. – priđe mužu i položi mu ruku na prsa. – Nema nikakvog razloga da ti ne vjeruje, a zna da bolju ponudu neće dobiti. Može samo pokušati juriš u kojemu će svi izginuti.

Anž zagrli Anu i utisne joj poljubac u kosu. Godine su ih pomalo stizale, a još uvijek su se voljeli i poštovali. Imao je u nju povjerenja kao niti jedan njemu poznati muž u svoju ženu. Neki su ga čak pomalo i zadirkivali zbog toga i pokušavali mu podvoditi mlade ljepotice kao priležnice. Dobrodušno ih je odbijao, pa čak i prihvaćao šalu na svoj račun, ali ne i na račun kneginje Ane. Nakon što je davnih dana jednom pripitom plemiću postavio uvjet da povuče ili svoje riječi ili mač, nitko se više nije usudio našaliti na kneginjin račun.

Kasno popodne glasnik iz Novigrada potvrdio je uvjete oslobađanja zatočenice i napuštanja utvrde. Knez Anž naredio je povlačenje svojih vojnika i prekid opsade, a kneginja Ana bacila se na pripreme za prihvat kraljice Marije.


Nastavak priče dostupan je članovima TT Cluba

Tata Tomy Club ili skraćeno TT Club napravio sam u nastojanju da Priče o Frankopanima i ostale svoje radove učinim dostupnim po povoljnim uvjetima čitateljicama i čitateljima, naročito onima koji su nemaju strpljenja dočekati izlazak iz tiska ili odlazak u knjižaru. Članstvo u TT Clubu je besplatno i donosi razne pogodnosti, od čitanja knjiga prije tiska pa sve do ostvarivanja značajnih popusta kod naručivanja knjiga. Za učlaniti se u TT Club dovoljno je imati e-mail adresu...