Iako vrlo mlad, s tek 26 godina, znao je da će gradnja crkava i samostana potaknuti gospodarski i kulturni život cijeloga kraja, tim više što je biskup Blaž dolazio s dužnosti doktora teologije na višem dominikanskom učilištu u Zadru. Naravno, takav događaj zahtijevao je stvaranje ozračja u kojemu će se biskup osjećati dobrodošlim. Biskupove odaje bile su uređene i prigodno opremljene, a sluge podučene u pristojnom i poniznom ophođenju prema novom visokom članu zajednice.

***

Nekoliko dana uoči velikog događaja kneginja Jelena prionula je na pripreme svečanog objeda. Stari obiteljski običaj nalagao je da knez u čast gosta prelomi frankopanski kruh, a priprava toga kruha tražila je posebnu pažnju. Osobno je pregledala zalihe namirnica u ostavi dvorske kuhinje, pažljivo čitajući recept sa stare listine koju je dobila od svoje svekrve kneginje Dore. U ostavi je našla sve potrebno za pripravu kruha, osim brašna od badema i rogača, ali je zato bilo nekoliko vreća toga voća u komadu od ovogodišnje berbe. Odmah je naredila da se očisti po jedna vreća kako bi ih dala samljeti u brašno. Posluga je vrijedno prionula na posao, tako da je već do podneva njezina želja bila ispunjena.

Iako je već bila kasna jesen, dan je bio lijep i sunčan, čak i ugodno topao za ovo doba godine. Odlučila je očišćene bademe i rogače osobno odnijeti u mlin. Znala je iz iskustva da će mlinar u njezinoj nazočnosti odmah učiniti što traži, dok bi pošiljku dostavljenu po slugama samljeo tek sutradan, ako ne i kasnije.

U pratnji svoje vjerne dvorjanke Manje ukrcala se u čamac. Vješti lađar brzo ih je i sigurno preveo preko razlivene Gacke do Jakovljeva mlina. Bio je to najbolji od dvjestotinjak mlinova u cijeloj župi Gackoj. Vlasnik ga je potpuno obnovio prije nepune tri godine, a postavio je i novo mlinsko kamenje koje je donio čak iz Senja. Dvorske kuharice mogle su njegovo brašno prepoznati pod prstima - toliko je bilo mekše i finije samljeveno od brašna ostalih mlinara.

- Dobar dan, kneginjo! - Jakov je prihvatio čamac na povelikom pristaništu. – Kojim dobrom mi danas dolazite?

- Dobar dan, Jakove! - nasmiješi se i prihvati njegovu ruku. Bila je gruba na dodir, ali čvrsta i nježna u prihvatu.

- Donosimo ti nešto badema i rogača. Trebalo bi mi to žurno samljeti u brašno. Možeš li mi to odmah učiniti?


Nastavak priče dostupan je članovima TT Cluba

Tata Tomy Club ili skraćeno TT Club napravio sam u nastojanju da Priče o Frankopanima i ostale svoje radove učinim dostupnim po povoljnim uvjetima čitateljicama i čitateljima, naročito onima koji su nemaju strpljenja dočekati izlazak iz tiska ili odlazak u knjižaru. Članstvo u TT Clubu je besplatno i donosi razne pogodnosti, od čitanja knjiga prije tiska pa sve do ostvarivanja značajnih popusta kod naručivanja knjiga. Za učlaniti se u TT Club dovoljno je imati e-mail adresu...