Još prije negoli je mala družina ugledala kameni most, čuli su se ravnomjerni udarci po kamenu. Netko je nešto vrijedno klesao. Kako su prilazili mlinu ispod mosta, udarci su bili sve glasniji. Klesar im je bio okrenut leđima i potpuno posvećen svome djelu.

- Dobar dan, domaćine. - Vid pozdravi Stipana, novoga gospodara vodenice, sina pokojnog mlinara Grge i unuka Šimunovog, graditelja mlina. - Čuje se sve do kraja polja da si u velikom poslu.

Čovjek podigne pogled prema pridošlicama i, prepoznavši tko je ispred njega, brzo odloži alat, ustane i pokloni se.

- Dobar dan, kneže. - polako podigne glavu. - Nisam Vas čuo. Oštrim mlinski kamen, pa sam se zanio poslom.

Mladi knez zaokruži pogledom oko mlina, jednom kopljaniku preda uzde svoga konja, priđe Stipanu pruživši mu ruku, a zatim se znatiželjno uputi prema mirnom vodeničnom kolu. U ovo sušno doba godine nema vode u potoku i neće je biti do prvih kiša, možda tek za mjesec dana. Mlinar ga je šutke promatrao.

- Oštriš kamen, kažeš. - Vid se vrati i sa zanimanjem pogleda okrugli kamen na kojemu je bio klesarski alat. - A zašto je to potrebno?

Mlinar rukom pomete prašinu i krhotine s površine kamena te učini vidljivima žljebove koje je pažljivo uklesao. Bili su raspoređeni u osam pravilnih cjelina u obliku pruga.

- Ovi utori služe da se zrna žita kidaju i mrve sve dok ne postanu brašno. - prstima nježno prelazi preko rubova koje je isklesao. - Kako se kamen okreće, tako brašno postaje sve sitnije, a utori ga pomalo valjaju i izbacuju iz žrvnja i oslobađaju prostor za novo zrnje. No, s vremenom se kamen potroši ma koliko bio tvrd, ovi žljebovi otupe, izbruse se i smanje pa kamen treba ponovno naoštriti da bolje melje.

- Shvaćam. - Vid kimne glavom nekoliko puta. - A sad kad nema vode najbolje je vrijeme za taj posao. Kad potok krene, valjat će mljeti žito. Ova je godina jako rodna i bit će žita puno više nego prošle. A to onda znači i puno više posla, a i više ušura za vrijednog mlinara.

- Tako je, kneže, - slegne ramenima i podigne pogled u nebo - ali kiše nema na vidiku, pa sada imam vremena dobro se pripremiti i naoštriti ovaj kamen. Kad ga završim, uredit ću i onaj drugi, koji je sada u žrvnju. Ove godine trebat će mi oba.

Knez rukom pređe nekoliko puta po isklesanim rubovima utora. Nije imao iskustva s time, no bilo je očito da Stipan jako dobro zna što radi. Malo se nagne u stranu i kroz širom otvorena vrata pogleda u unutrašnjost vodenice. Otpuhne pomalo razočarano.


Nastavak priče dostupan je članovima TT Cluba

Tata Tomy Club ili skraćeno TT Club napravio sam u nastojanju da Priče o Frankopanima i ostale svoje radove učinim dostupnim po povoljnim uvjetima čitateljicama i čitateljima, naročito onima koji su nemaju strpljenja dočekati izlazak iz tiska ili odlazak u knjižaru. Članstvo u TT Clubu je besplatno i donosi razne pogodnosti, od čitanja knjiga prije tiska pa sve do ostvarivanja značajnih popusta kod naručivanja knjiga. Za učlaniti se u TT Club dovoljno je imati e-mail adresu...