- Želja mi je darovati crkvu za spas njezine duše. - sjetno je kroz širom otvoren prozor gledao u daljinu. - Tolike smo godine proveli zajedno, još otkada sam samo vojevao, kada nisam ni pomišljao da ću postati knez. Dva mi je sina rodila i pomogla učiniti naš dom lijepim i moćnim.

Spusti glavu na prsa i duboko uzdahne. Tišinu je narušavao samo zvuk cijepanja drva za ogrjev što je dopirao iz dvorišta. Dujam dohvati bokal i ulije vina u obje čaše na stolu. Oba muškarca ispiju po gutljaj i udube se svaki u svoje misli.

- Kneže! - gromki glas odjekne iz dvorišta. - Evo te traže neki putnici.

Dujam proviri kroz prozor. Kod ulaza na drugom kraju dvorišta pored stražara stajali su muškarac s dalmatinskom kapom, jedna žena i dječak. Rukom mahne da ih puste k njemu, a zatim se namjesti u svoju veliku stolicu da dočeka goste kako dolikuje knezu Krčkom.

Malo kasnije začuje korake po stubama. Sluga otvori vrata i najavi goste. U veliku kneževu sobu prvo uđe muškarac i pokloni se. Za njim uđe dječak od kojih deset, možda dvanaest godina, a potom žena glave pokrivene kapuljačom tako da joj je lice u sjeni.

- Časni kneže, - muškarac podigne glavu - ja sam Šimun iz Vida od Neretve, sin mlinara Ivana. Ovo je moja sestra Mirta i njezin sin Bartul.

Knez poskoči sa stolice, brzo priđe ženi i objema rukama spusti njezinu kapuljaču. Mirta malo pogne glavu i uplašeno obori pogled.

- Mirta? - Dujam je nježno primi za obraze. Pogledi im se susretnu. - Otkud ti ovdje?


Nastavak priče dostupan je članovima TT Cluba

Tata Tomy Club ili skraćeno TT Club napravio sam u nastojanju da Priče o Frankopanima i ostale svoje radove učinim dostupnim po povoljnim uvjetima čitateljicama i čitateljima, naročito onima koji su nemaju strpljenja dočekati izlazak iz tiska ili odlazak u knjižaru. Članstvo u TT Clubu je besplatno i donosi razne pogodnosti, od čitanja knjiga prije tiska pa sve do ostvarivanja značajnih popusta kod naručivanja knjiga. Za učlaniti se u TT Club dovoljno je imati e-mail adresu...