Naslonivši se na krunište brinjske utvrde, knez Bartol je u povjetarcu osjetio mirise poljskog cvijeća. Bila je sredina lipnja i žitna polja u ravnici ispod zidina već su počela žutjeti obećavajući dobru žetvu. Prošla je godina bila loša pa je zalihe dostatne za zimu morao dopremiti iz Otočca.

- Bit će dobro. – izgovori više za sebe.

- Što će biti dobro? – trgne se na glas iza sebe.

Kneginja Jelena prilazila je pružajući mu smotanu listinu zalivenu velikim voštanim pečatom.

- Žetva. – ispruži ruku. – Ove godine, ako nam Bog podari dobro vrijeme još nekoliko tjedana, imat ćemo dovoljno svoga žita. Što je to?

- Upravo je stiglo iz Stolnog Biograda. – preda mu svitak. – Ima pečat kraljice Elizabete.

- A gdje je glasnik? – Bartol dobro promotri crveni vosak.

- Pustila sam ga da zbrine konja i okrijepi se. – znatiželjno je pogledavala u listinu. – Rekla sam mu da ćeš ga primiti kasnije. Hajde, otvori to već jednom. Ne šalje ti kraljica pismo svaki dan.

Knez se nasmiješi, prelomi pečat i razmota svitak. Jelena stane do njega i udubi se u čitanje.

- Traži da joj budeš pratnja na putu u Napulj. – ushićeno pogleda u muža. – S njom će biti i princ Andrija. Sigurno ga želi oženiti za kraljicu Ivanu i tako mu osigurati krunu. Ovoga puta idem i ja s tobom. Kraljevsko vjenčanje neću propustiti.

- Ovdje piše da smo u kraljičinoj pratnji samo Dujam i ja. – pokušavao je zvučati ozbiljno. – I da joj trebamo osigurati dobar brod za plovidbu do Napulja. Tebe ne spominje. A ni Dujmovu Elizabetu. Čekaj da pročitam još jednom.


Nastavak priče dostupan je članovima TT Cluba

Tata Tomy Club ili skraćeno TT Club napravio sam u nastojanju da Priče o Frankopanima i ostale svoje radove učinim dostupnim po povoljnim uvjetima čitateljicama i čitateljima, naročito onima koji su nemaju strpljenja dočekati izlazak iz tiska ili odlazak u knjižaru. Članstvo u TT Clubu je besplatno i donosi razne pogodnosti, od čitanja knjiga prije tiska pa sve do ostvarivanja značajnih popusta kod naručivanja knjiga. Za učlaniti se u TT Club dovoljno je imati e-mail adresu...