Tijekom noći, dok su bili usidreni negdje između Zadra i Šibenika, na području koje su smatrali potpuno sigurnim, napali su ih neretljanski gusari. Iznenađenje je bilo potpuno. Bio je to više pokolj negoli bitka. Do jutra je mletačka flota bila spaljena i potopljena, a brodske posade pobijene. Kako su Neretljani saznali za biskupa i duždovog sina, ostalo je nerazjašnjeno. Bilo kako bilo, kad se mletačko poslanstvo s pregovora vratilo neobavljena posla, dužd Pietro, pod pritiskom svoje žene Adelase, zamolio je kneza Dujma da kako god zna i umije vrati Naimeria u Veneciju. Kao nagradu za svoje usluge, Dujam je zatražio da mu dužd uzvrati istom mjerom i oslobodi njegovog sina Vida.

***

Vid je prije četiri godine, s tek napunjenih šesnaest, zamijenio svog starijeg brata Bartula na mjestu taoca u Mlecima. Prije povratka na Krk Bartul ga je uveo, koliko je mogao, u obiteljske trgovačke poslove te ga upoznao s poslovnim prijateljima. Mladić je brzo učio i održavao normalno poslovanje. U međuvremenu je otkrio kako mletački trgovci ostvaruju zaradu na njihovom soli, no o tome je šutio sve dok se s ocem nije vratio na Krk i ponovno sreo s bratom.

- Kaži mi, Bartule, - poveo je razgovor dok su obilazili pličinu u Solinama - koliko znaš o tome što Mleci rade s našom soli kada im je istovarimo na njihovim dokovima.

- Baš i ne puno. - slegne ramenima, sagne se i umoči prste u more.

Osjetio je na dlanu i jagodicama prstiju da je vrlo gusta, gotovo masna, od visoke koncentracije soli. Lizne prste i zadovoljno kimne. Ako ne bude neke iznenadne kiše, sol će se uskoro početi kristalizirati.

- Paolo, s kojim sam najviše poslovao, govorio je da ju prodaju u Padovu, Ferraru, Veronu i dalje. Sjećam se da je jednom naredio da se neke bačve pošalju za Bolognu. S njim sam se svaki put natezao oko cijene, ali uvijek je pošteno plaćao. Zašto pitaš?


Nastavak priče dostupan je članovima TT Cluba

Tata Tomy Club ili skraćeno TT Club napravio sam u nastojanju da Priče o Frankopanima i ostale svoje radove učinim dostupnim po povoljnim uvjetima čitateljicama i čitateljima, naročito onima koji su nemaju strpljenja dočekati izlazak iz tiska ili odlazak u knjižaru. Članstvo u TT Clubu je besplatno i donosi razne pogodnosti, od čitanja knjiga prije tiska pa sve do ostvarivanja značajnih popusta kod naručivanja knjiga. Za učlaniti se u TT Club dovoljno je imati e-mail adresu...